Δυο είναι οι εκδοχές που ακούγονται για το πως το χωριό ονομάστηκε Μακρυκάπα.Τις μεταφέρουμε και τις δυο με τις επιφυλάξεις μας.Η μια είναι απο το σχήμα Κ που σχηματίζουν τα τρία βουνά που το περιβάλουν και η δεύτερη αποψη ,και πιο πιθανή,εχει να κάνει με τις μακριές κάπες που φορούσαν οι τσοπάνηδες των Βαβούλων για να προστατευθούν απο τους βαριούς χειμώνες του βουνού.Οι βαριές και μακριες κάπες των τσοπάνηδων προκάλεσαν εντύπωση στους καμπίσιους που δεν ήξεραν αυτό το ρούχο όταν οι Βαβουλιώτες κατέβηκαν για εγκατάσταση μετά την απελευθέρωση.Έτσι έλεγαν το μέρος που ζούν οι άνθρωποι με τις μακριές κάπες.Η Μακρυκάπα είναι χωριό του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων του Νομού Εύβοιας, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των δήμων Μεσσαπίων και Διρφύων. Έχει πληθυσμό 804 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων. Απέχει 14 χλμ. Α.-ΒΑ. από τα Ψαχνά και 30 ΒΑ. από τη Χαλκίδα. Το χωριό είναι κτισμένο κατά μήκος του δρόμου πάνω απο το κατάφυτο με πλατάνια ποτάμι.Δίπλα ο οικισμός Εφτακόνακα ο οποίος είναι παλαιότερος της Μακρυκάπας.

Σελίδες

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΜΑΚΡΟΝΙΑ ΦΙΑΧΤΑ



Την Κυριακή της Τυρινής αποκριάς αλλά και στους γάμους, τα μακαρόνια είχαν την τιμητική τους,   ήταν το κύριο πιάτο.
Με ελάχιστα υλικά, αλεύρι, νερό, λάδι και αλμυρή μυζήθρα οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν ένα πολύ νόστιμο φαγητό με υλικά που είχαν πάντα στο σπίτι, νόστιμο φαγητό αλλά λίγο μπελαλίδικο.Πιστέψτε με όμως ότι αζίζει τον κόπο!











Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, πρόσθέτουμε αλάτι (αν  η μυζήθρα μας είναι αλμυρή μπορούμε να παραλέιψουμε το αλάτι).
Φτιάχνουμε μια σκληρή ζύμη, της δίνουμε μακρόστενο σχήμα ,την κόβουμε σε κομμάτια, τα πλάθουμε στρογγυλά, τα βάζουμε στην άκρη και τα σκεπάζουμε.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, πιέζουμε με το χέρι  να πλατύνει και ανοίγουμε  με τον πλάστη φύλλο στο πάχος που θέλουμε(κάντε το πολύ λεπτό αν μπορείτε μην το φοβάστε).
 Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες.
Για ευκολία, τοποθετούμε  ένα ξύλο επίπεδο δίπλα και λίγο ψηλότερα από το πιάτο.
Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα και την κόβουμε πολύ ψιλά κομμάτια(μην το φοβάστε γιατί μόλις μπούν στο νερό θα φουσκώσουν)

Κοσκινίζουμε τα μακαρόνια για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα σε νερό που έχει πάρει βράση, τα μακαρόνια αναβαίνουν γρήγορα  πάνω.
 Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε,  τα βάζουμε σε πιάτο με ενδιάμεσες στρώσεις μυζήθρας,ρίχνουμε καυτό ελαιόλαδο για να τα ζεματίσουμε και στη συνέχεια τα απολαμβάνουμε ζεστά!

ΕΛΕΝΗ ΜΗΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου